Boekrecensie ‘De Bijenherder’, Rini van Solingen

Boekrecensie ‘De Bijenherder’, Rini van SolingenHoe geef je leiding aan een zelfsturend team? Dat is de vraag die beantwoord wordt in het boek ‘De Bijenherder van Rini van Solingen. Een must read voor iedereen die met zelfsturing aan de slag wil.

Van Solingen heeft een verhalende manier van schrijven, die doet denken aan bijvoorbeeld de boeken Wie heeft mijn kaas gepikt en Gung Ho! van Ken Blanchard. Dat zorgt ervoor dat De Bijenherder erg makkelijk wegleest. Ik vergat in de twee uur dat ik het boek gelezen heb soms zelfs even dat ik managementliteratuur aan het lezen was. Prettig!

De auteur neemt je mee vanuit het perspectief van hoofdrolspeler Mark, een leidinggevende bij een supermarktketen die begint met het werken met zelfsturende teams. Tijdens zijn vakantie naar het eiland waar zijn opa woont, leert hij lessen aangaande het leidinggeven aan zelfsturende teams. Opa vertelt aan de hand van zijn carrière als schapenherder en daarna als imker, welke lessen hij geleerd heeft. Mark vertaalt de lessen van zijn opa naar lessen voor hemzelf als leidinggevende van een zelfsturend team.

Het verhaal leert leidinggevenden zes belangrijke lessen:
1. Oogst resultaat frequent;
2. Stop met operationele sturing;
3. Bepaal én bewaak de kaders;
4. Waardeer de schijnbare chaos;
5. Verwijder blokkades;
6. Laat je ego los

Bovenstaande 6 lessen lijken open deuren en voor de hand liggend maar ook in de praktijk blijkt het lastiger waar te maken dan je denkt. En juist door het verhaal van Mark, zorgt de auteur er voor dat het praktisch en tastbaar wordt voor de lezer.

Wat mij betreft is De Bijenherder een ‘must read’ voor elke leidinggevende die te maken heeft met zelfsturende teams. Het leest heerlijk makkelijk weg en brengt je de benodigde handvatten bij waar je als leidinggevende zelf vorm en richting aan kan geven. Wat mij betreft 5 van de 5 sterren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *