Boekrecensie Echte kerels doen het anders

Echte kerels doen het anders - shecesionmakersPaul van Loon raakt met zijn boek Echte kerels doen het anders de essentie van de uitdaging waar managers, bestuurders en ondernemers momenteel voor staan. Organisaties zullen veelal flexibeler worden en verantwoordelijkheden lager in de organisatie neerleggen. Dit vergt een nieuw type leider, een andere type mens. Er is behoefte aan een nieuw soort decisionmaker, de SHEcisionmaker!

Basis voor het boek zijn de 4 verschillende generaties vanaf voor de oorlog tot in 2025; MEcisionmakers, HEcisionmakers, SHEcesionmakers en WEcisionmakers. Volgens van Loon bevinden we ons momenteel in de SHEcesionmakers fase waarop het WEcesionmakers gaat volgen.

SHEcesionmakers
Er is behoefte aan een nieuwe manager, de manager die minder star en meer elastisch op zijn benen staat, zo schrijft van Loon. “Die weet dat leiderschap en hiërarchie aan vernieuwing toe zijn. Die de verandering zelf wil brengen, zonder precies te weten hoe”. De Rijnlandse benadering is hierin van belang. Meer samenspel tussen medewerkers, afdelingen en organisatielagen wordt belangrijker dan de hiërarchische lijnen. Continue leren door trail and error. Hiervoor is het van belang om zachter om te gaan met het harde in organisaties, sturen op gedrag. De SHEcesionmaker luistert, is betrokken, geïnteresseerd en heeft aandacht voor de kleine dingen.

Over het boek: Echte kerels doen het anders

Een mooi vormgegeven boek in de stijl van ‘Eckart’s notes’ van Eckart Wintzen. Hierdoor leest het ontspannen en makkelijk weg. In 2,5 uur was ik er, helaas al, doorheen! Paul van Loon laat door het kader van de verschillende generaties en de daarbij behorende decisionmakers zien hoe de wereld – en de organisaties in deze wereld – momenteel ontwikkelen. En bovenal ook, wat zij daarbij nodig hebben.

Ik deel de mening dat we veel meer toe moeten naar vertrouwen in het kunnen en de kracht van mensen. De vergelijking tussen het privé en het werkende leven maakt de kern van dit boek heel snel duidelijk! Meer en beter luisteren, oprecht betrokken zijn, geïnteresseerd zijn en aandacht hebben voor de kleine dingen. Daar gaat het om! Daarnaast zijn ook de vele voorbeelden uit eigen ervaring die van Loon gebruikt leuk om te lezen en erg inspirerend!

Een boek dat aansluit bij de gedachten van de VUCA World, waar ik eerder overschreef!

Ik geef dit boek: 5 van de 5 sterren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *