Boekrecensie Het Nieuwe Normaal, Jacques Pijl

Het nieuwe normaal - jacques pijlHet boek Het nieuwe normaal van auteur Jacques Pijl gaat over hoe organisaties om kunnen gaan, kunnen overleven zoals Jacques het zelf noemt, met de nieuwe wereld. “De centrale stelling in dit boek is dan ook dat we te maken hebben met de vraag hoe je organisaties inricht, vernieuwt en leidt die zowel wendbaar en daadkrachtig zijn als efficiënt en gefocust, in een zeer onzekere, volatiele en weinig  vergevingsgezinde wereld.”

Het boek sluit mijns inziens erg aan bij het gedachtegoed omtrent VUCA World. Doordat er een hoge mate van verandering, onzekerheid, complexiteit en vaagheid is, wordt het dus steeds moeilijker om met de ‘oude’ manier van organiseren te werken.

Jacques geeft 21 spelregels waarmee je de nieuwe wereld kunt overleven en waarmee je een nieuwe weg in kunt slaan en nieuwe kansen kunt creëren en grijpen om te floreren. Hierbij raakt de auteur de thema’s: strategievorming, strategie executie, proposities en processen, hr en cultuur, structuur en besturing, ict en middelen en als laatste innovatie en kennis.

Ik vind het jammer dat Jacques heeft vastgehouden aan de ‘oude’ organisatievorm zoals hij momenteel (nog?) bestaat. Vanuit de oude wereld benadert hij nu het nieuwe normaal. Mijn inziens was het boek prikkelender en inspirerender geweest als er vanaf scratch was begonnen. Dus: het oude even helemaal loslaten, het nieuwe normaal schetsen en vervolgens stil staan bij de vraag: hoe komen we dan van oud naar nieuw. Het nieuwe normaal zoals in dit boek beschreven, is mijns inziens niet extreem en uitdagend genoeg.

Hoewel ik de bevindingen aangaande de nieuwe wereld, dat we leven in een zeer onzekere, volatiele en onduidelijke wereld, volledig deel, kan ik mij dus minder vinden in de ‘beantwoording’ van deze nieuwe wereld. Het boek prikkelt en dwingt op sommige momenten zeker tot anders denken, maar ik had graag een stap verder vooruit willen lezen.

Ik geef het boek Het Nieuwe Normaal 3,5 van de 5 sterren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *